5 d’ag. 2011

LA VÍCTIMA PERFECTA

Els films de terror psicològic que més connecten amb l’espectador són aquells que parlen de pors generalitzades que tots tenim. Per això triomfen aquelles en què els personatges corren perill a les seves pròpies cases, el lloc on, suposadament, ens sentim més segurs. La Víctima perfecta, dirigida per Antti Jokinen i interpretada per Hilary Swank, s’endinsa en la ment pertorbada d’un pervertit que espia la protagonista des de darrere les parets del seu apartament i fins i tot des de dins mateix. Diversos films han tractat temes similars: Cuando llama un extraño, El habitante incierto, Paranormal activity i a finals d’any s’estrenarà Mientras duermes, de Balagueró. El terror ens aclapara per la indefensió que tots tenim quan dormim, quan ens sentim relaxats a les nostres cases sense sospitar que algú pot estar massa a prop.
Juliet és una jove metgessa que s’acaba de separar i s’instal·la a viure en un magnífic pis a Brooklyn, estranyament barat. Poc a poc s’adona que alguna cosa passa en aquella casa i decideix posar càmeres de seguretat que graven quan detecten una presencia. Alhora comença una relació amb el propietari del pis.
La pel·lícula funciona a nivell de guió perquè el suspens està molt ben dosificat. La por va in crescendo fins que la víctima ja s’adona del què està passant en el moment de clímax mentre veu les imatges gravades de qui ha entrat a la seva habitació de nit. Els espectadors sabem  qui és el “dolent” des del principi del film amb un recurs cinematogràfic força interessant de marxa enrere.
Certament no és una trama original i és força previsible, però considero que el que pesa en un film de suspens no és la sorpresa, sinó precisament el joc que es crea entre l’espectador ,que ja sap qui és el dolent , i el protagonista, que ho ignora.
Cal destacar el paper secundari de Christopher Lee, el Dràcula dels 50, fent d’avi del propietari del pis i Jeffrey Dean Morgan, actor de series tan conegudes com Urgencias o Anatomía de Grey que té una semblança considerable amb Javier Bardem. Hilary Swank excel·lent, com sempre.
  • El millor: la trama
  • El pitjor: ja està força vist


*Puntuació: 7