25 de set. 2011

LA CARA OCULTA

El director colombià Andres Baíz, amb només un llargmetratge a les esquenes (Satanás), fa una clucada d’ull al cinema de Hitchcock amb La cara oculta. És un thriller de suspens protagonitzat per Quim Gutierrez i Clara Lago, dos actors que es superen a cada film que participen.
Adrián es un mestre d’orquestra que viatja a Colòmbia per dirigir l'Orquestra filharmònica de Bogotà acompanyat de la seva parella. Les coses no surten bé i ella desapareix sense deixar rastre. Una altra noia ocupa el cor d’Adrián i s’instal·la a viure amb ell descobrint que passen coses estranyes a aquella casa.
La pel·lícula té una narració extraordinària, desordenant els successos de manera que l’espectador es sorprengui, imagini coses que no són i acabi sabent més que els personatges. Panys amagats, Claus perdudes, portes que mai s’haurien d’obrir (o tancar), coses que aparenten ser d’una manera i resulten ser tot el contrari, i fins i tot lliçons que s’acaben tornant en contra d’un mateix.  La pel·lícula juga en tot moment amb l’espectador i ho fa amb habilitat. Hi ha dues parts ben diferenciades en el film que són la cara i la creu de la mateixa moneda. Primer veiem la cara, la part evident i objectiva, i després ens ensenyen la part oculta. Al principi ens trobem les peces d’un puzle desordenades sobre la taula que donen a entendre una successió de fets. Quan ordenem les peces tot adquireix un nou sentit. Un sentit inesperat que sorprèn gratament l’espectador.
Destacable el moment de clímax brutal en què arribes al punt de voler participar activament i ajudar els personatges en la situació en què es troben.
La cara oculta és del tot original a pesar de recordar lleument a Lo que la verdad esconde i al Orfanato.
Malgrat tantes virtuts hi ha un punt molt negatiu: El tràiler comercial es carrega del tot la sorpresa de la pel·lícula tot desvetllant coses que desmunten la primera part de la trama. Convé no veure’l i llegir el menys possible. Recomano anar "verge" a veure-la.


  • El millor: Com està teixida la trama.
  • El pitjor: El tràiler.
*Puntuació: 8



DE QUINZE EN QUINZE I EM TANCO PERQUÈ TOCA

Dia 15 de quarentena.   Avui s'hauria acabat la confinació després de 15 dies dintre la nostra gàbia daurada. Avui podriem tornar a...