22 de maig 2011

El MECANOSCRIT DEL SEGON ORIGEN




Manuel de Pedrolo té una destacada bibliografia, tanmateix, l’èxit li va donar la seva novel·la El mecanoscrit del segon origen, del 1974. Va ser tal la bona rebuda pels lectors que TV3 en va fer una minisèrie de 7 capítols anys després. Properament sortirà una pel·lícula basada en la novel·la dirigida per Bigas Luna.
La novel·la relata magistralment com dos nens( Alba de 14 anys i Dídac de 9), sobreviuen a una devastació mundial produïda pels extraterrestres. Aparentment no hi ha més supervivents que ells dos i això els obliga a créixer de cop, agafar les regnes de la seva vida i fer tot el possible per sobreviure sense electricitat, casa ni família. El món tal com el coneixien ha deixat d’existir i un de nou s’obre camí davant seu.

La novel·la toca temes prou profunds i interessants com el racisme, l’amor, la importància de la diferencia d’edat en una relació de parella, la força de la supervivència etc. I molt destacable el missatge que Pedrolo dóna als joves lectors respecte la importància del coneixement, d’aprendre i llegir per la pròpia vida. Els protagonistes, sobretot la noia, dediquen gran part del seu temps a llegir sobre medicina, farmàcia, mecànica, botànica i molts altres temes per la imperiosa necessitat que tenen de saber valdre’s per si mateixos. Sense coneixements serien incapaços de ser autònoms i sobreviure a qualsevol dificultat. No només volen aprendre sinó que s’adonen que en ser els únics supervivents han de guardar el coneixement del món que s’ha acabat per les posteriors èpoques i es dediquen a crear una bibliotèca pròpia amb els llibres que van salvant.
A pesar que l’obra no va ser escrita per joves, són aquests qui més l’han llegida. De fet és lectura de Batxillerat a moltes escoles. L’Alba i en Dídac podrien ser qualsevol dels adolescents que llegeixen el llibre i això és una de les Claus de l’èxit. És fàcil identificar-s’hi i fer-nos preguntes sobre què faríem en la mateixa situació, sobre si és correcte que s’enamorin sent tan petits i tinguin un fill,etc.
L’obra juga al suggeriment a través de les múltiples metàfores. Els noms dels protagonistes, per exemple, igual que la majoria d’elements de l’obra, són simbòlics: L’Alba es diu així perquè és una metàfora de la nova humanitat, la nova albada. Dídac ve de didàctica perquè ell és qui fa una evolució més gran, qui més ha d’aprendre i madurar i simbolitza el procés de creixement de qualsevol ésser humà.

Pedrolo, Manuel. El mecanoscrit del segon origen. Ed. 62. Barcelona. 256 pag. 9'95 €.


DE QUINZE EN QUINZE I EM TANCO PERQUÈ TOCA

Dia 15 de quarentena.   Avui s'hauria acabat la confinació després de 15 dies dintre la nostra gàbia daurada. Avui podriem tornar a...